An negru pentru apicultorii din Europa

An negru pentru apicultorii din Europa

Anul acesta a fost unul negru pentru mulți apicultori europeni, în special în Franța și Italia, unde vremea imprevizibilă a produs ceea ce se numește cea mai slaba recolta de miere de până acum.


„Cel mai mai slab an din istorie”

Principala asociatie agricolă din Italia, Coldiretti, a declarat că 2019 a fost un "an negru", cu "o recoltă aproape la jumătate" din cele 23.300 de tone de miere colectate în 2018.

În Franța, este de așteptat să fie „cel mai slab an din istorie”, potrivit Uniunii Naționale a Apiculturii Franceze (UNAF), cu „mai puțin de 9.000 de tone” - aproape un sfert din recolta din anii ’90.

România a fost „campioana” europeană a mierii în 2018, cu aproximativ 30.000 de tone. Însă anul acesta producția țării va scădea sub media sa recentă anuală de 25.000 tone, a declarat asociația ROMAPIS pentru AFP.

Și în Spania, țara fruntașă din punct de vedere al numărului de stupi, recolta a fost slabă din 2015, cu o scădere de 5,2 la sută în 2017 și un sezon in 2018 care „nu a fost în conformitate cu așteptările”, potrivit ministerului agriculturii.

Schimbările climatice de vină

Coldiretti a spus că ianuarie până la începutul lunii septembrie a înregistrat peste 1.000 de evenimente meteorologice extreme în Italia - cu peste 50 la sută mai mult fata de 2018 - inclusiv grindină, furtuni și valuri de căldură.

În Franța, primăvara a fost redusă de un val de aer rece, urmată de un val de căldură la sfârșitul lunii iunie. În unele zone din sudul Franței, căldura a topit ceara în stupi, capturand albinele, a declarat UNAF.

În România, „lipsa precipitațiilor din toamna trecută și iarna a lovit cu greu culturile de rapiță”, rezultând în „producție foarte mică de miere”, potrivit apicultorului Marian Pătrașcu.

Înghețul, seceta și ploile abundente au avut ca rezultat mai puține flori sau flori fără nectar, potrivit apicultorilor italieni, francezi și români, mulți dintre ei fiind nevoiți să-și hrănească albinele pentru a-i evita să moară de foame.

Ce urmează?

Scăderea producției în Italia este de așteptat să conducă la o scădere a veniturilor de 73 de milioane de euro în acest an, în plus față de cheltuielile cu hrana.

Cei mai răi apicultori se vor lupta pentru a-și acoperi costurile, iar lovitura va fi deosebit de dură pentru tinerii fermieri în datorie.

Toți își pun speranțele în condiții meteorologice mai bune anul viitor.

Însă președintele UNAF, Gilles Lanio, se teme de „o reacție”.

Pentru a salva coloniile, „albinele au ucis toți masculii pentru a scăpa de gurile suplimentare de hranire”. Lipsa masculilor pentru împerechere poate duce la o „lipsă de regine fertilizate” primăvara viitoare, ceea ce înseamnă mai puține colonii și albine noi.

Mortalitatea albinelor s-a produs și în ultimii ani din cauza unei „epidemii” a acarienului parazitar Varroa, a răspândirii necontrolate a viespii asiatice în Europa și a „utilizării intense a pesticidelor în agricultură”, se arată în raportul francez Cyclops.

Miere chinezească

Apicultorii sună alarma asupra importurilor masive de miere chinezească, despre care se spune că este „adulată”, de exemplu prin tăierea cu sirop.

În prezent, nu există o legislație europeană care să solicite producătorilor să specifice originea mierii.

Etichetele pot afirma că este un "amestec de miere originare și neoriginale din Comunitatea Europeană", chiar dacă produsul conține miere chinezească de 99 la sută și doar 1 la sută de miere franceză.

În Spania, apicultorii au organizat mai multe proteste împotriva mierii chinezesti cu costuri reduse, iar autoritățile intenționează să impună noi cerințe de etichetare, care ar enumera procentele de miere incluse pe fiecare țară de origine.

În Franța, se preconizează că un decret va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, care ar enumera toate țările care au furnizat peste 20 la sută din miere într-un borcan, în ordinea importanței.

Europa de Nord

Datorită unei vari deosebit de caldă în 2018, a existat un interes pentru apicultură în Norvegia și Suedia, deși rămâne o activitate marginală.

Potrivit Asociației Norvegiene a Apicultorilor, care acum are 4.000 de membri față de 2.500 de acum câțiva ani, producția este în jur de 1.300 de tone, ceea ce este departe de a satisface piața locală.

În Danemarca, unde producția a început în 2018, producătorilor locali le este greu să își schimbe produsele.

Asociația de apicultori profesioniști din țară spune că o concurență rigidă din partea unei mieri străine mai ieftina și-a lăsat membrii săi cu aproximativ 800 de tone sau mai multe stocuri nevândute.


Produse adaugate recente

HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine HiveAlive™ este un...
595,00 RON
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
245,00 RON
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
65,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- STEJAR NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- STEJAR Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: STEJAR Gramaj: 0.4...
15,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PIN NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PIN Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: PIN Gramaj: 0.4 kg...
15,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PALISANDRU NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PALISANDRU Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: PALISANDRU Gramaj:...
15,00 RON

Taguri:

Comentarii