Optimizarea microclimatului de cuib al familiilor de albine - studiu ZEOLIT asupra familiilor de albine

Optimizarea microclimatului de cuib al familiilor de albine - studiu ZEOLIT asupra familiilor de albine

Optimizarea microclimatului de cuib al familiilor de albine în perioada de iarnă

Studiu ZEOLIT asupra familiilor de albine

 

Introducere

Munca activă a unei persoane cu o albinele a extins semnificativ habitatul acestei specii. Distribuția albinelor în regiunile nordice ale țării este asociată cu dezvoltarea intensivă a agriculturii, care necesită polenizarea culturilor agricole, inclusiv a spațiilor închise: serele. Acest lucru a permis creșterea zonelor naturale și climatice ale albinelor și, de asemenea, a dus la o creștere a numărului de familii de albine. Cu toate acestea, s-au dezvoltat și consecințe negative la aceste specii, insectele devenind dependente de activitatea umană.

Una dintre etapele importante în păstrarea familiilor de albine și un exemplu de interacțiune umană cu o albină, este iarna. Aceasta este o perioadă crucială și dificilă în viața albinelor. De fapt, iarna este principala cauză pentru care albinele în perioada primăvară-vară realizează activități de colectare și polenizare. În zonele climatice cu ierni lungi, aceasta este principala cauză a deteriorării apiculturii.

Căutarea de modalități de îmbunătățire a iernării asociată cu justificarea găsirii  temperaturii optime, dar și a umidității și ventilație la nivelul unui cuib reprezintă o sarcină urgentă astazi, deoarece vor permite minimizarea consumului de hrană și creșterea siguranței familiilor de albine.

Materiale și metode

 

Zeolitul este o substanță minerală, care poate fi o soluție eficientă în lupta împotriva excesului de condens ce apare pe perioada iernii, deoarece are o structură unică la nivel microscopic, fiind asemanător unui „burete” având numărul de pori până la 50% din volumul cadrului (adică din volumul total). Cadrul structural tetraedric al zeolitului este compus din goluri (caverne), care permit utilizarea acestuia ca adsorbant. Scopul este de a determina efectul zeolitului utilizat ca desicant (adică substanță care absoarbe umiditatea) în perioada de iarnă, urmărindu-se indicatorii vitali și productivitatea familiilor de albine în perioada ulterioară.

S-au efectuat studiile de teren în conformitate cu metodele aprobate de grupul de cercetare științifică în apicultura din România.

S-au analizat 10 familii de albine, și fiecare a fost formată conform metodei analog-pereche. S-au luat în considerare la formarea grupului și indicatori precum: construcția stupului, vârsta albinei regine, puterea familiei, dar și cantitatea de carbohidrați și proteine necesare.

Astfel, s-au administrat doze diferite de zeolit la fiecare grup de albine. (100g, 150g, respectiv 200g, vezi tabelul 1)

De asemenea, s-au luat în calcul și indicatorii utili economici, inclusiv creșterea și dezvoltarea familiilor, precum și cantitatea produsă de miere, atât brută cât și cea comercializabilă.

Dezvoltarea familiilor de albine a fost studiată de la începutul primăverii până la sfârșitul creșterii puietului (deschis și sigilate) la fiecare 21 de zile.

Datele obținute au fost prelucrate prin metda statisticilor de variație, cu verificarea fiabilității rezultatelor folosite.

Rezultate

 

Pentru a determina gradul de influență al preparatului „zeolit” asupra calității și cantității de puiet de primăvară, au fost studiate rezultatele în urma  iernării albinelor.

La compararea grupurilor studiate în prima inspecție de primăvară, s-a constatat că utilizarea preparatului zeolit ca desicant, s-a dovedit a fi foarte eficient în îmbunătățirea rezistenței și tăriei familiilor de albine. Acest lucru este confirmat de materialul digital prezent în studiu.

În grupurile la care s-a utilizat Zeolit de 100 și 200 de grame, s-a observat o scădere a umidității în cuib. De asemenea, la o creștere a cantității de probă, umiditatea în stup a scăzut la 0,6 puncte în familiile care folosesc 200 de grame de zeolit.

Studiul numărului de puiet de albine arată următoarele rezultate: numărul puietului este de 9740 de celule din cel de-al treilea grup experimental (la care s-a administrat 200g de zeolit), în timp ce în grupul de control (la care nu s-a administrat nimic) există cu 3700 de celule mai puțin.

Analiza celor două perioade de înregistrare a arătat creșterea producției de ouă a  mătcii.  Deci, înainte de colectarea principală a mierii, diferența dintre grupurile analizate (grupul de control și grupul experimental nr. 3 la care s-a administrat 200g de zeolit) în ceea ce privește numărul de larve a fost de 3942 buc, în favoarea grupului experimental. De asemenea, atunci când s-a analizat numărul de puiet de colonii de albine, o creștere bruscă a forței, se vede la colectarea de miere. Deci, diferența dintre prima înregistrare și a doua în număr de larve de albine a fost de 2,3 ori, iar între a doua și a treia măsurare - de 2,15 ori.

Prezența zeolitului în timpul iernii la fundul stupului afectează productivitatea albinelor. În medie, o familie de albine a primit 36,1 kg de la familiile de albine cu zeolit cântărind 200 g, adică cu 67,9% sau cu 14,6 kg mai mult decât în grupul de control (Р≤0.001). Experimental grupul № 2 și grupul experimental № 3 au ocupat o poziție intermediară în mierea comercializabilă.

Concluzii

 

Astfel, prezența zeolitului ca desicant în stupi iarna modfică productivitatea mierii din perioada de vară, datorită faptului că familiile de albine consuma mai puțină energie pentru menținerea curățeniei în stup în perioada de primăvară-început, dar și datorită creșterii numărul de albine tinere lucrătoare pentru colectarea mai rapidă a mierii, care permite colectarea nectarului cât mai complet posibil. Diferența în cantitatea de miere comercializabilă este de până la 68%, ceea ce la rândul său afectează eficiența economică a producția în ansamblu.

În acest fel, în timpul iernii, zeolitul ar trebui utilizat ca desicant în cantitate de 200 de grame pentru mai buna dezvoltare a familiilor de albine și pentru creșterea productivității mierii lor.

ApiPro cu Zeolit - hrana pentru albine cu Zeolit NOU
ApiPro cu Zeolit - hrana pentru albine cu Zeolit Turte si hrana solida pentru albine
Descriere: Hrana energetica semisolida pentru albine cu vitamine,...
8,50 RON
ZECO - Aditiv pentru hrana albinelor cu ZEOLIT 500gr NOU
ZECO - Aditiv pentru hrana albinelor cu ZEOLIT 500gr Zahar pudra, faina de soia, drojdie de bere, inlocuitori de polen
Utilizarea tratamentelor chimice convenționale în apicultură sunt profund...
60,00 RON
ZECO - Aditiv pentru hrana albinelor cu ZEOLIT sac 10KG NOU
ZECO - Aditiv pentru hrana albinelor cu ZEOLIT sac 10KG Zahar pudra, faina de soia, drojdie de bere, inlocuitori de polen
Utilizarea tratamentelor chimice convenționale în apicultură sunt profund...
590,00 RON

Taguri:

Comentarii