Ghidul apicultorului in tratarea cu acid oxalic

Ghidul apicultorului in tratarea cu acid oxalic

Un tratament eficient și popular, tratament cu acid oxalic. 


Conștientizarea profundă a nivelului acarienilor Varroa în stup este o preocupare principală pentru majoritatea apicultorilor. Există numeroase modalități de a măsura încărcătura acarianului, metodele precum rulourile de zahăr și eter fiind populare.

Întrebarea cum și când să tratezi pentru Varroa este totuși una care a consumat multe ore pe forum-urile apicole, precum și multe pagini online!

În ultimii ani, unul dintre cele mai populare tratamente este aplicarea acidului oxalic. Acest tratament este favorizat și de mulți apicultori.

În acest articol vom analiza în detaliu acidul oxalic, cum funcționează, de ce mulți apicultori îl consideră o parte esențială a arsenalului lor împotriva amenințării Varroa și câteva note de atenționare privind utilizarea acestuia.

Acidul oxilic pentru tratarea varroa


Aplicarea acidului oxalic pentru tratarea varroa. Ce este acidul oxalic?


O mare parte a dezbaterii privind utilizarea tratamentelor de către apicultori se concentrează pe utilizarea substanțelor chimice dure în stup. Într-adevăr, unele tratamente utilizate în mod obișnuit se bazează pe substanțe chimice nenaturale și orice apicultor care urmează principii naturale de apicultură va avea probabil o aversiune față de astfel de tratamente.

Cu toate acestea, acidul oxalic este complet natural. Este un compus organic care se găsește în natură în multe plante, inclusiv legume, verdeață cu frunze, fructe, nuci, semințe și multe altele. Ierbivorele găsesc un agent de respingere a acidului oxalic, care este o proprietate la îndemână dacă sunteți o plantă!

Din punct de vedere chimic, molecula de acid oxalic este alcătuită din doi atomi de carbon, doi hidrogen și patru atomi de oxigen. Este un solid incolor care se dizolvă pentru a forma o soluție incoloră în apă. Are multe utilizări practice dincolo de apicultură, inclusiv ca agent de curățare sau decolorare și este adesea folosit pentru curățarea mineralelor.


De ce este interesul acidului oxalic pentru apicultori?


Deci, cu asta, de ce este atât de interesant acidul oxalic pentru noi? S-a dovedit a fi un tratament direct și eficient pentru acarienii Varroa și a fost utilizat în acest scop în Europa și Canada de mulți ani. A fost aprobat pentru utilizare în stupii din SUA doar în 2015.

Acidul oxalic nu este teribil de scump, este natural și poate fi foarte eficient. Ce nu e de placut?

Deci, să săpăm mai adânc.

Cum functioneazã?


Adevărat, nu se înțelege în întregime de ce acidul oxalic este atât de eficient în tratarea Varroa. Dar cea mai populară teorie este că intră în acarian prin picioare (da, într-adevăr!) Și apoi se mută în sânge. Din acel moment acarianul este ca si mort! Între timp, albinele nu au o reacție deosebit de adversă la aplicarea corectă a acidului oxalic.

Când alegem acidul oxalic ca tratament, ne folosim de acest mic fapt util, în beneficiul albinelor noastre.

Ar trebui să calificăm oarecum afirmația de mai sus. Orice tratament aplicat fără discriminare vă poate dăuna albinelor și acest lucru este cu siguranță adevărat cu acidul oxalic. Utilizarea aprobată a acidului oxalic în stup - folosind procedurile și precauțiile documentate - va fi perfectă. Dar nu te abate de la asta, deoarece excesul de utilizare poate fi într-adevăr dăunător albinelor tale.

Acidul oxalic avertizează


Manipulați acidul oxalic cu grijă
Să începem cu partea ușor de explicat - trebuie să aveți grijă în jurul acidului oxalic.

Este iritant pentru ochi, gură și piele. Are și un gust amar (nu vă sugerăm să testați asta!). Într-adevăr, este etichetat cu cel mai înalt grad de toxicitate, „Categoria 1”. 

Pe scurt, protejați-vă ochii și mâinile, cel puțin. Mulți apicultori folosesc acid oxalic, deci cu procedurile și precauția adecvate, cum ar fi utilizarea unui aparat de respirat, este perfect simplu de utilizat în siguranță.

Evitați utilizarea în timpul fluxului de miere

Evitați utilizarea excesivă și problema rezistenței al acarianului  Varroa


La fel ca toate tratamentele contra acarienilor, există un risc asociat cu utilizarea potențială excesivă a acidului oxalic. Terenul de luptă în continuă schimbare care are loc în stup, lupta data intre albine și Varroa este un peisaj în evoluție. O componentă cheie este capacitatea Varroa de a construi o rezistență la un anumit tratament. Acest lucru a fost văzut de-a lungul anilor de multe ori, deoarece tratamentele bine stabilite scad în eficacitatea lor.

Acidul oxalic rămâne un tratament popular și în mare măsură eficient, atunci când este utilizat în mod inteligent și numai la nevoie. Dar pe măsură ce utilizarea sa crește, Varroa se va adapta. Dacă se utilizează în exces, există toate șansele ca acidul oxalic să devină mai puțin favorabil ca tratament.

Din acest motiv, utilizați acid oxalic cu o gândire anticipată și o strategie clară.

O strategie comună pentru mulți apicultori este de a varia în timp tratamentele împotriva acarienilor. De exemplu, prin schimbarea tipului de tratamente utilizate în fiecare an, Varroa este mai puțin probabil să dezvolte o rezistență.

Când funcționează acidul oxalic - și când nu funcționează
Un procent mare de Varroa în mijlocul verii incep sa faca distrugeri sub capacul protector al unei celule. Deasemeni suge viața din larva rezidentă din aceeași celulă, femela Varroa care a intrat inițial în celulă se va reproduce. În cele din urmă, o singură celulă va găzdui mai mulți Varroa.

Acidul oxalic nu este eficient împotriva puietului de Varroa .

Aceasta, desigur, are implicații importante pentru cum și când poate fi folosit.


În timpul verii, doar aproximativ 15 - 20% din Varroa se află în stare foretică, ceea ce înseamnă că rătăcesc în stup sau sunt atașați de albine. Restul se află într-o celulă capacita - unde acidul oxalic nu ajunge. Prin urmare, vara este adesea considerată o perioadă mai putin optimă pentru aplicarea acidului oxalic, deoarece doar un procent mic din Varroa din stup este „accesibil”. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi încă un tratament eficient, așa cum vom vedea mai jos.

Tratarea Varroa este practic un joc de numere, care ar trebui să vă informeze despre utilizarea acidului oxalic. La un nivel înalt, există două abordări ale modului în care este aplicat.

Dar mai întâi, să luăm o reîmprospătare rapidă a timpului trecut de la ou la ieșirea din celulă. Apoi vom analiza modul în care acest lucru se referă la aplicarea acidului oxalic.

Cronologia de la ou până la pupă


Din ziua în care regina începe să depună ouă, ceasul incepe sa ticaie (toți apicultorii ar trebui să fie familiarizați cu acest lucru, deoarece este important în multe aspecte ale apiculturii).

Timeline-ul  (există multe variabile în joc aici, deci această cronologie va varia oarecum) ...

Zilele 1 - 3: În aceste zile inițiale avem un ou într-o celulă, într-o stare necapacita.


Zilele 4 - 9: Apoi oul se transformă în larvă, stare care se menține timp de șase zile. În această perioadă celula rămâne neacoperită

.
Zilele 10 - 21: În cele din urmă, larva se transformă într-o pupă. Celula este capacita la începutul acestei perioade.


Ca un simplu truc de memorie, începeți cu trei zile (timpul în care avem oul) și apoi dublați de două ori - 6 apoi 12 zile - pentru fiecare etapă ulterioară. Asta ne oferă aproximativ 21 de zile, deși a se vedea mai sus calificarea noastră pe această cronologie.

În timpul etapelor 1 și 2, orice Varroa din celulă ar fi ținte ușoare pentru acidul oxalic. Celula este neacoperită, deci Varroa ar fi pe deplin vulnerabilă - dacă ar fi în celulă.

De fapt, Varroa sunt puțin mai isteți decât atât! Nici măcar nu intră în celulă doar înainte ca celula să fie capacita. Prin urmare, în primele nouă zile (3 + 6), nu există Varroa în celulă. 

Dar când Varroa se strecoară în celulă chiar înainte de a fi capacita ... atunci avem o problemă. Avem o femelă Varroa și descendenții ei care vor veni în siguranță în celulă și vor fi protejați de acid oxalic.


Tratarea fără puiet (sau putin)


O abordare în acest sens este aplicarea acidului oxalic într-un moment în care există puțini Varroa sub puiet capacit. Sau, mai exact, atunci când există puiet foarte mic.

Din acest motiv, acidul oxalic este adesea aplicat la sfârșitul toamnei sau peste iarnă. Varroa prezentă în stup în acest moment este o rață care asteapta sa fie impuscata, metaforic vorbind, avem șanse mari de o aplicare extrem de eficientăa tratamentului.

Estimările variază, dar majoritatea apicultorilor s-ar aștepta la o eficiență de 90% sau mai mult în eliminarea Varroa expusă.

Tratarea cu puiet prezent capacit


Acidul oxalic poate fi aplicat și atunci când este prezent puiet. Dar acum devine un pic mai complicat și ne-am întors la jocul nostru de numere.

Să luăm în considerare un stup cu un număr de acarieni la mijlocul verii care nu ne place și vrem să facem ceva în acest sens. Putem considera acarienii împărțiți în două găleți - aproximativ 15% - 20% în stadiul foretic și restul sub acoperirea unei celule capacite. Să începem ceasul aplicând acid oxalic (vom prezenta cum să aplicăm mai jos în acest articol).

Este ziua 1.

Vestea bună este că tocmai am eliminat 15% - 20% dintre acarienii din stup, cu un grad de eficiență probabil de 90% sau mai mult. Aceștia au fost „rațele noastre”.

Vestea proastă este că în „ziua 1” majoritatea Varroa se află în celule capacite. Dar vrem să le obținem și pe acestea. Deci, trebuie să ajungem la ei când ies din celulă. Amintiți-vă, fiecare Varroa încorporat în celulă are 12 zile de protecție deasupra capului după ce a intrat în celulă.

Am putea aplica acid oxalic în zilele 2, 3 și așa mai departe, ucigând Varroa ieșind din celulele lor în fiecare zi următoare. Acest lucru ar avea un impact foarte bun asupra încărcăturii Varroa.

Dar, după cum probabil ați ghicit, există o problemă uriașă, care se referă la faptul că vom trata excesiv și vom amenința sănătatea albinelor noastre. Nu aplicați oxalic nicăieri atât de des!


Deci, unde este echilibrul?

O abordare obișnuită este tratarea din nou 6 zile mai târziu și apoi din nou încă 6 zile după aceea. Unii apicultori preferă o perioadă de 5 zile, dar devenim puțin subiectivi în acel moment (un alt subiect de dezbatere a apicultorilor chiar acolo!).

Desigur, aici există o „scurgere Varroa”, de felul acesta. Ne-am aplicat tratamentul în ziua 1 și apoi așteptăm până în ziua 7. Asta lasă problema Varroa ieșirii din celulele lor capacite în zilele 2, 3, 4 și așa mai departe. Aceasta înseamnă 5 zile de la Varroa părăsind celula lor  și probabil să găsească o altă celulă care sa fie capacita. Acarienii Varroa norocosi se pot ascunde în mai multe celule pe tot parcursul aplicarii tratamentului cu acid oxalic. 

Dar, în ciuda acestui fapt, o aplicare în mai multe etape a acidului oxalic poate fi în continuare o abordare eficientă, chiar și atunci când există puiet  capacit. Nu este un mod perfect de a elimina Varroa, dar aplicarea acidului oxalic în acest mod poate avea un efect serios pozitiv asupra controlului încărcăturii acarienilor.

Metode populare de aplicare a acidului oxalic


Deci, ați decis să tratați cu acid oxalic. Cum faci acest lucru? Există câteva moduri diferite în care acidul oxalic poate fi aplicat. Două opțiuni populare sunt metodele de picurare, vaporizare si benzi cu acid oxalic si glicerina vegetala. Să aruncăm o privire la aceste opțiuni.


Metoda prin picurare 


Abordarea prin picurare implică utilizarea unei seringi pentru a stropi amestecul de acid oxalic pe albine între rame. Contactul cu amestecul nu dăunează albinelor, deși probabil vor consuma cantități mici, care pot provoca leziuni ușoare. Dar, având în vedere doza, acest lucru este destul de acceptabil. Prin urmare, abordarea prin picurare este cel mai bine utilizată pentru un singur tratament, mai degrabă decât pentru aplicații repetate. În acest context, este o abordare bună atunci când este utilizată în timpul unei pauze la puiet, ceea ce se întâmplă și atunci când aplicarea acidului oxalic este cea mai eficientă.

Abordarea prin picurare este, de asemenea, considerată mai potrivită pentru un număr mai mic de cutii sau stupi, deoarece implică un pic mai mult de muncă decât alte abordări. 

Pentru a aplica acid oxalic prin metoda de picurare, veți avea nevoie de:

Un recipient pentru a crea amestecul dvs., cu un vârf strâns (nu utilizați recipiente care vor fi utilizate ulterior pentru a servi mâncare sau băutură)
Un cântar pentru a cântări cantitatea adecvată de acid oxalic
O seringă
Un agitator din plastic sau lemn
Echipament de protectie
Apa fierbinte
Zahăr
Pentru a face suficient amestec pentru cinci stupi, faceți următoarele:

Pregătirea (sau cumparati gata preagatit de aici : ACID OXALIC SOLUTIE
Măsurați 8,75 grame de acid oxalic și puneți-l în recipientul de amestecare
Adăugați 6 oz. (aproximativ 150 de grame) de apă fierbinte și amestecați până când cristalele de acid oxalic sunt complet dizolvate (nu agitați)
Se amestecă în 3/4 cană (aproximativ 150 de grame) de zahăr și se amestecă mai departe până se dizolvă și el
Închideți strâns recipientul și etichetați clar („TOXICĂ: ACID OXALIC”)


Aplicare (nu deschideți stupul în acest scop atunci când temperaturile sunt mai mici de 4 GRADE)


Luați recipientul închis in stupina. Este foarte recomandat să luați și o cantitate considerabilă de apă, ca o modalitate de a dilua rapid orice amestec vărsat cu care ați putea intra accidental în contact
Folositi echipamente de protectie. 


Trageți 50 cc de amestec în seringă (acesta este maximul care ar trebui aplicat oricărui stup)
Pornind de la cutia inferioară, expuneți partea superioară a cutiei pentru a vă asigura că albinele sunt prezente
Acolo unde albinele există între rame, picura nu mai mult de 5 cmc peste albine
Dacă există albine în următorul decalaj dintre rame, aplicați încă 5 cmc
Continuați până când nu mai sunt evidente albinele sau dacă ați folosit cei 50 cmc în seringă

Vaporizare
Metoda de vaporizare este, de asemenea, foarte populară ca modalitate de aplicare a acidului oxalic, cu mai multe avantaje.

Când este încălzit la aproximativ 100 de grade C, acidul oxalic evapora apa, lăsând cristale anhidre (fără apă). Când este încălzită în continuare la aproximativ 157 grade C, începe sublimarea, care este transformarea de la starea solidă la gaz.

Echipamentele de vaporizare a acidului oxalic se ocupă de procesul de încălzire, fumigând eficient stupul. Un avantaj cheie, în comparație cu picurarea, este că tratamentul poate fi aplicat fără a deschide stupul. Acest lucru poate fi deosebit de important atunci când este aplicat la sfârșitul toamnei sau iarna, când temperaturile scăzute pot să nu favorizeze deschiderea stupului.

Pe lângă evitarea deranjării albinelor, vaporizarea este considerabil mai rapidă decât abordarea prin picurare.

Unele cercetări sugerează că vaporizarea este mai puțin dăunătoare albinelor și puietului, comparativ din nou cu picurarea, care este o aplicare mai directă a amestecului direct pe albine.

Pe de altă parte, prezența fumurilor înseamnă că apicultorul trebuie să fie și mai atent pentru a se asigura că fumul nu este inhalat. Este important să folosiți un o masca de protectie profesionala cand faceti tratamentele.

Pentru un număr mic de stupi, vaporizatorul cu acid oxalic este eficient.


Metoda aplicarii benzilor de acid oxalic (OXI STRIP)


Acest produs controleaza actiunea parazitilor din stup, dupa o singura aplicare, in proportie de 95% si poate atinge o eficienta de 99.9%, dupa rezultatele cercetarilor.

Este o modalitate excelenta pentru a controla dezvoltarea parazitilor, atat toamna, cat si primavara. Cu alte cuvinte, inovatia sa este ca substanta activa (acidul oxalic) nu este consumata de albine (nu o mananca), asadar riscul de intoxicare/otravire, sau oricare efecte secundare sunt inlaturate.


Tratamentul este unul biologic, care poate fi folosit oricand, chiar si in perioada de recoltare a mierii, fara a lasa reziduuri in produsele apicole din stup. Acest tratament poate fi folosit zeci de ani, intrucat Varroa, prin natura sa, nu este un parazit rezistent.


Intensitatea efectului o are in primele 15 si 20 de zile, iar pentru a avea maxima eficienta, trebuie sa efectuati un al doilea tratament.Daca doriti sa efectuati un tratament clasic, folositi produsul o singura data.

Ingredientele, materialele care se folosesc pentru a crea benzile sunt: acid oxalic, glicerina vegetala si 2x20 benzi filtru.


Tratament clasic

In perioada de cules intens:

Stup 8-10 rame: 2 benzi familie 

Tratament intens

In perioada cu mai putin cules:

Stup 8-10 rame - 4 benzi

Pentru un tratament eficient, recomandam sa folositi benzile precum in imaginea de prezentare produs: aplicati benzile pe ramele 2,4,6 si 8 ale stupului.


Ingrediente:

 

  • Benzi din fire fine de celuloză virgină
  •  Glicerol pur
  • Acid oxalic de înaltă puritate

Ce sunt benzile  și ce conțin:

 

  • Benzi de celuloză. Celuloza este cel mai răspândit compus organic din lume, deoarece fiind o polizaharidă structurală a plantelor este o caracteristică majoră a peretelui celular al plantei. Lanțurile lungi de celuloză sunt legate între ele prin legături de hidrogen, formând astfel fascicule care la rândul lor sunt împletite în pânze foarte puternice. Unele organisme, în principal plante și animale, au enzima adecvată în sistemul lor digestiv pentru a o hidroliza, astfel încât să poată digera celuloza. Celuloza este, de asemenea, importantă pentru mecanismul digestiv. Promovează mișcarea peristaltică a intestinului și ajută la curățarea și descărcarea acestuia, ajută la dezvoltarea florei intestinale normale. Recent, atenția s-a concentrat asupra rolului așa-numitelor fibre vegetale, inclusiv celuloza, în prevenirea anumitor boli.
  • Glicerină. Glicerina este numită compusul organic propanotriol care constă din trei atomi de carbon în care primul și ultimul sunt legați de doi atomi de hidrogen și un radical hidroxil, în timp ce secundarul de la un atom de hidrogen și un atom de hidroxil. Puritatea sa este mai mare de 99,5%. Ca substanță, este utilizat pe scară largă ca materie primă la fabricarea medicamentelor, a lacurilor cosmetice, în țigările electronice ca lichid, ca înlocuitor de zahăr pentru diabetici și este utilizat sub formă de supozitor ca laxativ.
  • Acid oxalic. Acizii oxalici se găsesc pe scară largă în regnul plantelor și nu numai. De exemplu, acestea se găsesc în concentrații mari în grăsime de pasăre, oxalis (urzică) și frunze de rubarbă și phagopyrum (tip de secară). Alte alimente pe bază de plante conțin, de asemenea, concentrații semnificative de oxalat, cum ar fi piper negru, pătrunjel, semințe de mac, amarant, cacao, ciocolată, fructe de pădure, fasole, nuci și miere.

 

* MATERIALELE SUNT PRODUSE ÎN UE. * BENZILE SUNT FABRICATE ȘI AMBALATE ÎN GRECIA

 


" Cum sunt folosite in Grecia:

 

  • Ele sunt plasate în centrul puietului, rama cu rama; patru benzi pe roiul de albine sunt agățate pe ambele părți ale ramei.. Benzile pot fi folosite în toate anotimpurile anului. Prin urmare, cel mai bine este să începem tratamentul atunci când familia de albine este mai mica, folosind mai puține benzi în același mod și când familia de albine ajunge la zece rame  ar trebui să fie cât mai curat posibil de varroa.
  • Pe baza observațiilor din aproximativ doisprezece ani de utilizare atât în ​​America Latină, cât și în alte părți, nu au fost observate probleme în celulă de la -2 la 42 de grade Celsius. În cei șapte ani folosiți de noi, nu am observat niciun fenomen deranjant.
  • Nu a fost raportat niciun caz de supradozaj, dar este o armă în mâinile noastre împotriva varroa și ar trebui folosită în mod rezonabil. Fiecare dintre noi găsește calea corectă în funcție de roi, de locul în care se mișcă, de timpul pe care îl petrece și economisește, având în vedere că varroa nu dispare niciodată. Durata efectului benzii de oxi strip depășește treizeci de zile și poate ajunge la patruzeci.

 

Orice Varroa care intră în celulă după tratament rămâne pe spatele albinelor pentru o lungă perioadă de timp și este imediat vizibilă fără a se putea ascunde în inelele sau celulele abdominale. Putem rezolva problema cu o banda de oxi strip, chiar dacă fenomenul persistaă; cand cineva dintre vecinii nostri nu-și trateaza albinele de varroa. Cu toate acestea, albinele noastre vor rămâne sănătoase și productive pentru o perioadă foarte lungă de timp.

* O ACȚIUNE EXTREM NECESARĂ ESTE SUGERATĂ MAI JOS

 

Cel mai util este să plasați un placaj de 4 mm cu partea superioară vopsită în alb, astfel încât să poată aluneca cu ușurință la intrarea in stup. Cu degetele punem peste el un strat de vaselină (clasic). Le observăm de 1-2 ori pe săptămână, le curățăm și punem din nou vaselină de fiecare dată. Așa vedem câte zile cade varroa, adulți sau tineri. Dacă vor cadea putini varooa adulti după 25 de zile, ei provin evident din afară. Deci, în acest fel putem evalua situația din stupina noastră și din zona noastră și să luăm măsurile adecvate.

 

Acțiuni nedorite:

 

Deși banda de 40 cm este convenabilă pentru amplasarea rapidă, în unele cazuri unele celule sunt distruse prin atingerea fagurelui; pe parcurs albinele le vor reconstrui, vor pune miere în ele și regina le va naște din nou.

Informatii generale:

 

Fâșiile de glicerol cu ​​acid oxalic au provenit din America de Sud, au fost fabricate și testate într-un spirit cooperant al oamenilor de știință și apicultori, pentru a face față nu numai varroei, ci și pentru a furniza consumatorului miere și ceară cristalină. Astăzi cu aceste benzi reușim să avem miere și ceară cristalină, dar și albine robuste și puternice. De asemenea, sunt folosite în țara noastră de mari crescători de regine fără a menționa probleme în crearea și evoluția celulelor sau în nașterea reginei. Conform sondajelor raportate la nivel mondial, benzile de oxi strip sunt în cele mai multe cazuri eficiente cu peste 95%."

Întreținere și depozitare:

Sunt păstrate într-un loc umbros și răcoros, fără a-și pierde efectul timp de cel puțin șase luni de la data de producție indicată.

Precauții:

Evitați contactul cu ochii și păstrați-l departe de copii.

Acid Oxalic Pudra 0.5 42%
Acid Oxalic Pudra 0.5 Tratamente apicole si stimulenti
Acid oxalic pudra 0.5kg Continut: Acid oxalic pulbere Prezentare:...
26,00 RON
15,00 RON
Acid Oxalic Pudra 99.6% 1kg - tratatment antivarooa albine 28%
Acid Oxalic Pudra 99.6% 1kg - tratatment antivarooa albine Tratamente apicole si stimulenti
Acid oxalic pudra 1 kg pentru tratare antivarooa la albine Continut:...
35,00 RON
25,00 RON
Oxi Strip - Benzi cu Acid Oxalic si Glicerina
Oxi Strip - Benzi cu Acid Oxalic si Glicerina Tratamente apicole si stimulenti
Un pachet contine 20 benzi cu acid oxalic. Acest produs...
25,00 RON
Acid Oxalic Solutie 3,5%
Acid Oxalic Solutie 3,5% Tratamente apicole si stimulenti
Acid oxalic Solutie 3, 5% Continut: Acid oxalic dehidrat - 3, 5%...
28,00 RON
OXALIKA Premium - Sublimator acid oxalic cu regulator de temperatura
OXALIKA Premium - Sublimator acid oxalic cu regulator de temperatura Ustensile pentru treatamente
OXALIKA Premium este un sublimator electric de ultima generatie , cu...
900,00 RON
Sublimator acid oxalic SUBLIMOX
Sublimator acid oxalic SUBLIMOX Ustensile pentru treatamente
SUBLIMOX Este un aparat folosit in tratamentul anti-varroa cu Acid...
1.650,00 RON

Gratie anti soareci din plastic 53%
Gratie anti soareci din plastic Accesorii pentru stupi
Gratie anti soareci din plastic. Dimensiuni : 31 x 4 cm
6,50 RON
3,00 RON
Galeata pentru miere din inox 15L 50%
Galeata pentru miere din inox 15L Galeti pentru miere
Galeata pentru miere din inox 15L cu toarta
300,00 RON
150,00 RON
Combustibil pentru afumatoare 50%
Combustibil pentru afumatoare Afumatoare apicole
Combustibil pentru afumator pentru lucrul in stupina. Este un amestec 100...
10,00 RON
5,00 RON
stoc epuizat
Refractometru miere cu led 47%
Refractometru miere cu led Refractometru miere
Refractometru miere cu led Pachetul contine: refractometru, solutie...
550,00 RON
290,00 RON
Acid Oxalic Pudra 0.5 42%
Acid Oxalic Pudra 0.5 Tratamente apicole si stimulenti
Acid oxalic pudra 0.5kg Continut: Acid oxalic pulbere Prezentare:...
26,00 RON
15,00 RON
stoc epuizat
Adapator si hranitor de urdinis 42%
Adapator si hranitor de urdinis Adapatoare de apa albine
Adapator si hranitor apicol de urdinis. Capacitate: 400ml
7,00 RON
4,00 RON
stoc epuizat
Afumator din tabla zincata 28.5 cm 41%
Afumator din tabla zincata 28.5 cm Afumatoare apicole
Afumator confectionat din tabla zincata cu grilaj de protectie. Material...
60,00 RON
35,00 RON
Dalta apicola inox cu maner de lemn 20.5 cm 40%
Dalta apicola inox cu maner de lemn 20.5 cm Dalti apicole
Dalta apicola din inox cu maner din lemn model mic. Material maner: lemn...
20,00 RON
12,00 RON
Adapator de apa pentru pet de 2 litri 40%
Adapator de apa pentru pet de 2 litri Adapatoare de apa albine
Adapator de apa pentru albine pentru pet de 2 litri
10,00 RON
6,00 RON
Cupula (botca) - Nicot 40%
Cupula (botca) - Nicot Transvazare larve
Cupulele se montează în celulele cutiei Nicot care nu au fund pentru a fi...
0,30 RON
0,18 RON
Sticla tinctura propolis sau ulei esential 50 ml - cu picurator 38%
Sticla tinctura propolis sau ulei esential 50 ml - cu picurator Sticle tinctura propolis
Sticla tinctura propolis sau ulei esential 50 ml - cu picurator. Culoare:...
1,80 RON
1,10 RON
Refractometru 37%
Refractometru Refractometru miere
Refractometru pentru miere Pachetul contine: refractometru, solutie...
400,00 RON
250,00 RON

Taguri:

Comentarii