Despre Loca European - Simptome, ciclu, preventie

Despre Loca European - Simptome, ciclu, preventie

Loca europeana este o boală bacteriană cauzată de bacteria Melissococcus plutonius. Bacteriile se înmulțesc în intestinul mijlociu al unei larve infectate, concurand cu larva pentru hrana sa. Rămân în intestin și nu invadează țesutul larvar; larvele care mor din cauza bolii fac acest lucru pentru că au fost înfometate in prealabil.

În stupii infectați cu Loca Europeana, larvele moarte pot deveni galbene și apoi maro. Un miros acru și de peste stricat poate fi prezent sau nu. De asemenea, larvele se pot răsuci pe măsură ce mor și pot muri ondulate în sus. Alte ori se topesc în celulele lor și vor fi în general moi.Pentru a testa rapidi, se poate folosi o scobitoare sau o ceva asemanator si se sondeaza o celulă și apoi scoasa. Odată uscat, rămâne o substanta cauciucata pe scobitoare.


Ciclul bolii

Loca Europeana este considerata a fi mai problematica atunci când colonia este sub stres, care poate fi cauzată de mișcarile din interiorul stupului, de condițiile climatice, cum ar fi condițiile meteorologice reci și umede sau de o alimentație precară. Simptomele de Loca Europeana pot începe uneori să apară la începutul primăverii, când recrutarea albinelor care se hrănesc crește, ceea ce duce la reducerea numărului de albine cu miere care îndeplinesc sarcinile albinelor și hrănesc larvele în curs de dezvoltare. La rândul său, acest lucru pune stres pe albinele în dezvoltare și pe colonie. Deseori când raportul dintre albinele asistente și larve se stabilizează, simptomele pot dispărea.


În ciuda acestei posibilități de creștere a Locii Europene la începutul primăverii, semnele și simptomele de Loca Europeana pot fi prezente în orice moment al anului. Amenințarea constantă poate fi fie dintr-un stup infectat asimptomatic, fie din reinfecția stupilor prin furculite de descapacit și echipamente contaminate. Expresia bolii se poate schimba sporadic de la an la an și de la anotimp la sezon, în funcție de acești factori.

Ciclul bolii este următorul:

 • Infecția cu Loca Europeana începe atunci când larvele ingeră bacteriile care pot fi prezente în alimentele din puiet sau pot fi transmise de la albinele infirmiere infectate.
 • Bacteriile se înmulțesc apoi în intestinul mijlociu al larvelor infectate.
 • Bacteriile care se înmulțesc concurează cu larvele pentru alimente, adesea determinând moartea larvelor înainte de captare.
 • Larvele devin apoi o masă semi-fluidă (uneori descrisă ca fiind topită) și își schimbă culoarea de la un alb perlat sănătos la o culoare galbenă, apoi maro.
 • Larvele moarte se usucă lent devenind o substanta „cauciucată” care aderă vag la nivelul celulei.
 • Albinele asistente încearcă să îndepărteze larvele moarte sau pe moarte. În timp ce îndepărtează larvele infectate, părțile bucale ale albinelor asistente devin contaminate cu bacterii.
 • Loca Europeana este ulterior răspândita de albinele asistente la larve în timpul hrănirii.
 • Ocazional, unele larve infectate vor supraviețui infecției ca larve și vor deveni adulți, care răspândesc bacteriile în materiile fecale, infectând în continuare colonia.


Pe măsură ce boala slăbește colonia, aceasta poate deveni mai susceptibilă la furtisag. Orice albine venite la furtisag care vin în contact cu bacteria de Loca Europeana acționează ca vectori care răspândesc bacteriile înapoi la colonia albinelor care vin in furtisag. În cazuri grave de boală, aceasta va duce la moartea coloniei. Loca Europeana este extrem de contagiosa și poate rămâne viabila timp de câțiva ani în miere, ceară și echipamente.


Simptomele Locii Europene

Loca Europeana provoacă o serie de simptome. Simptomele tipice includ:

 • un model neuniform sau neplăcut de puiet.
 • larve moarte și decolorate în celulele necapacite; în unele circumstanțe, larvele pot muri după acoperire.
 • infecția cu Loca Europeana poate avea uneori un miros puternic asemănător amoniacului (uneori descris ca acru).


O inspecție mai atentă a celulelor individuale va arăta că:

 • Larvele infectate s-ar putea să se fi mișcat în interiorul celulei și să se așeze într-o poziție înfigurată sau răsucită (mai degrabă decât să stea în forma caracteristică „C” a larvelor sănătoase).
 • Larvele moarte își schimbă culoarea de la un alb perlat sănătos la galben și apoi la o culoare maro și devin o masă lichefiată 
 • Traheea larvelor infectate poate de asemenea să apară o culoare galbenă mai proeminentă pe măsură ce culoarea larvei se schimbă.
 • De-a lungul timpului, larvele moarte vor începe să se usuce, devenind o substanta„cauciucată” de culoare maro închis, care aderă vag la nivelul celulei. Această substanta acționează ca o sursă de reinfecție.


Managementul Locii Europene


Dacă Loca Europeana este confirmat, există câteva practici de gestionare disponibile pentru a gestiona boala. Aceasta include:


Dacă se detectează Loca Europeana, apicultorii ar trebui să înlocuiască furculitele de descapacit cu furculite de descapacit noi, deoarece un pieptene bolnav poate acționa ca un rezervor pentru Loca Europeana. Ca măsură de precauție, înlocuiți ramele cu puiet în mod regulat (în mod ideal la fiecare 3-4 ani). Ramele mai vechi de puiet permit ca bolile precum Loca Europeana să se acumuleze în colonie până la niveluri dăunătoare.

Deoarece Loca europeana este o boală legată de stres, apicultorii ar trebui să încerce întotdeauna să reducă la minimum stresul pus pe colonia de albine. Menținerea sănătății stupului poate necesita suplimentarea dietei coloniei cu sirop de zahăr și polen proaspăt necontaminat atunci când alimentația este slabă. Stupii trebuie, de asemenea, să fie așezați într-o zonă bine ventilată, uscată, unde soarele este orientat spre intrarea stupului, pentru a reduce condițiile care favorizează boala (condiții meteo rece și umed).

Modificările temperaturii cuibului pot provoca focare de Loca Europeana și, de obicei, primele larve afectate sunt cele din jurul marginilor puietului, unde fluctueaza temperaturile. Prin urmare, apicultorii ar trebui să evite practicile care pot duce la pierderea căldurii din stup, cum ar fi îndepărtarea albinelor adulte dintr-un stup, oferirea unui puiet suplimentar din spate sau adăugarea unor suplimente la momentul nepotrivit. Apicultorii ar trebui, de asemenea, să reducă volumul camerei de puiet în perioada de iarnă pentru a păstra temperaturile puietului și pentru a permite albinelor să mențină un ghem puternic de iarnă, care să permită coloniilor să apară primăvara într-o stare puternică.


Un aspect cheie al bunei gestionări a coloniilor implică, de asemenea, apicultorul reducerea sau prevenirea schimbului de materiale din stup care pot răspândi Loca Europeana printre stupi sau în diferite stupine. Loca europeana poate fi răspândita accidental pe unelte sau prin practici normale de apicultură, așa că uitați-vă la implementarea unor măsuri simple, cum ar fi instrumentele de curățare între stupi și de a avea grijă atunci când deplasați material între stupi, pentru a reduce răspândirea de Loca Europeana și alți dăunători. Dacă observați că unii stupi sunt infectati cu Loca Europeana, curățați întotdeauna uneltele de apicultură înainte de a inspecta o stupină nouă.

Sistem de administrare a barierelor

Principala modalitate prin care dăunătorii și bolile, în special bolile bacteriene, precum Loca Europeana, sunt răspândite între stupi și stupine este prin transferul materialelor infestate și a echipamentelor contaminate de boli. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să știm dacă echipamentul este contaminat, așa că este mai bine să fii prudent pentru a preveni răspândirea dăunătorului sau bolii infectate în colonii sănătoase. O modalitate de a reduce orice transfer posibil este utilizarea unui sistem de gestionare a barierelor.

Sistemul de gestionare a barierelor este utilizat pentru separarea stupinelor sau stupilor în diferite unități. Acest lucru împiedică schimbul de albine, faguri, miere și componente ale stupului dintr-o unitate (stup, încărcături de stupi sau stupină) cu alta. Adoptarea acestui sistem poate îmbunătăți, de asemenea, aspectele de trasabilitate, biosecuritate și asigurare a calității întreprinderii apicole, precum și pe principiile celor mai bune practici.

Comportament igienic
Numarul de albine melifere pot diferi, de asemenea, în sensibilitatea la Loca Europeana, astfel că apicultorii ar trebui să înlocuiască albina regină a coloniilor infectate cu una furnizată de un crescător de renume. Această variație a susceptibilității se datorează diferențelor în capacitatea igienică a albinelor, ceea ce influențează capacitatea acestora de a detecta, de a neapara și de a elimina puietul infectat. Selectând albine regine sau obținând albine din stupi care arată această trăsătură, iar altele pentru a controla și gestiona Loca Europeana, atunci efectele acestei boli pot fi reduse în continuare.

Controlul chimic
În unele cazuri, antibiotice pot fi utilizate pentru a trata stupii infectați; cu toate acestea, există reglementări stricte cu privire la utilizarea antibioticelor la albinele melifere, care trebuie respectat întotdeauna. De asemenea, trebuie amintit faptul că antibioticele vor controla numai bacteriile care infectează albinele, mai degrabă decât bacteriile pe componente, instrumente sau echipamente ale stupului, ceea ce va oferi constant o sursă de reinfecție. Deși pot exista momentele în care tratamentul cu antibiotice este o soluție, aceasta nu trebuie privită ca o soluție unică pentru controlul de Loca Europeana. Amintiți-vă întotdeauna că utilizarea antibioticelor devine tot mai puțin atractivă ca o opțiune din cauza posibilității de contaminare a mierii și a potențialului de a dezvolta tulpini rezistente de Loca Europeana în timp.

Butelie gaz cu valva, 220 g pentru apratele de tratat Fogger Anel NOU
Butelie gaz cu valva, 220 g pentru apratele de tratat Fogger Anel Accesorii pentru aparate de tratament
Butelie gaz cu valva, 220 g pentru apratele de tratat Fogger Anel ( vezi...
28,00 RON
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine HiveAlive™ este un...
595,00 RON
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
245,00 RON
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
65,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- STEJAR NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- STEJAR Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: STEJAR Gramaj: 0.4...
15,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PIN NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PIN Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: PIN Gramaj: 0.4 kg...
15,00 RON


Taguri:

Comentarii