Acidul oxalic, o solutie mai eficienta in tratarea varroa ?

Acidul oxalic, o solutie mai eficienta in tratarea varroa ?

Jennifer Berry - Cercetator sef la Laboratorul de cercetare al albinelor de la University of Georgia USA


"Cu câteva luni în urmă, Randy Oliver a început să scrie despre o nouă metodă de aplicare a acidului oxalic (OA) pe site-ul său științific despre apicultură. Această metodă particulară amestecă Acid oxalic cu glicerina vegetală de calitate alimentară. Este apoi aplicat pe un fel de matrice (de ex. Prosoape, benzi de carton) și introdus în coloniile de albine. Simplu și ieftin! El a obținut informațiile sale de la un apicultor din Argentina care experimenta această metodă de mai multe sezoane și arăta rezultate promițătoare. Deci, Randy a decisa sa testeze aceasta procedură și să scrie despre ea. Asta fac apicultorii. Ei aud despre ceva care ar putea funcționa și încearcă, mai ales dacă promite să omoare acarieni (și mai ieftin decât ceea ce este disponibil în prezent). În scurt timp, Randy a raportat succesul cu amestecul de Acid Oxalic. Atunci au început să se inroseasca telefoanele aici, la laborator. Primisem apeluri telefonice și e-mailuri care mă întrebau despre cum să amesteci, ce să folosesc, când va fi disponibil, unde pot să-l obțin, de ce nu pot fi aprobate acum ???

Reacția mea inițială la aceste întrebări a fost, calmati-va, să respiram cu totii adanc. Da, Randy a obținut câteva rezultate bune (pe care continuă să le raporteze), totuși, acest lucru nu a fost încă aprobat pentru utilizare în S.U.A. și nu a fost testat la scară largă. De asemenea, testele lui Randy au fost pe coasta de vest (caldă și uscată). Ce zici de mediul nostru cald, umed? Va funcționa aici pe coasta de est? Trebuie să schimbăm concentrația de Acid Oxalic, cantitățile de dozare, metodele de administrare? Înainte ca fiecare apicultor din sud-est sa sara cu benzi de Acid Oxalic / glicerină (care ar putea avea rezultate potențial devastatoare), am decis că trebuie să-l testăm pe coasta de est cât mai repede. Un proces de teren laborios pentru a vedea dacă 1. Omoare acarienii (90% +) în zona noastră și 2. Este în siguranță pentru albinele noastre.

Aveam nevoie de numere, așa că am sunat mai mulți apicultori comerciali din Georgia despre care știam că vor fi dispuși să ajute. Laboratorul nostru a avut familii de albine, dar au fost deja implicate în alte experimente care nu ar permite nicio altă interferență. De asemenea, am vrut să primesc ajutorul unei universități învecinate, întrucât urma să fie o cantitate enormă de muncă și eram deja întinși. După câteva zile, Shearer Turton, Dream Haven Farms (Cordele, Georgia) și Bob Binnie, Blue Ridge Honey Company (Lakemont, Georgia) erau amândoi dispuși să facă parte din studiu. Asta a fost perfect, o stupina în Georgia de Sud și una în Nord. În plus, dr. Geoff Williams de la Universitatea Auburn a acceptat să alature la studiului pentru a ajuta apicultorii săi din Alabama, care erau de asemenea dornici să știe dacă această nouă metodă va funcționa.

Dar lasă-mă să mă întorc puțin. Pentru cei dintre voi noi in ale Acidului Oxalic, permiteți-mi să vă ofer câteva informații de fundal. Acidul oxalic este un acid organic care se găsește aproape peste tot în mediu, inclusiv plante și legume. Este amar la gust și iritant pentru ochi, gură și piele. Este o apărare naturală a plantelor împotriva ierbivorelor. Se găsește și în miere. Deoarece nu este solubil în grăsimi (o lipidă), nu se acumulează în ceară. În 1957, a fost înregistrat ca pesticid (dezinfectant / dezinfectant), dar, până în 1994, reînnoirea înregistrării produsului a fost anulată. Există riscuri dacă intenționați să utilizați acid oxalic. Având în vedere efectul său caustic asupra ochilor, pielii și sistemului respirator, este etichetat cu cel mai mare grad de toxicitate, „Categoria 1.” Așadar, la fel ca în cazul tuturor pesticidelor, trebuie să aveți grijă la manipularea acestuia.

În prezent, există trei metode de aplicare aprobate pentru utilizarea în familiile de albine: picurare (dribling), vaporizare (sublimare) și pulverizare. Poate fi folosit pe familii sau roiuri existente. Două cele mai populare sunt metoda picurarii și vaporizării. Metoda picurarii se prepară amestecând 35g de acid cu o soluție caldă 1 litru 1: 1 zahăr-apă. Apoi, soluția este trasa  într-o seringă și 5 ml se picura  printre rame și direct pe albine; doza maximă este de 50 ml pe famile (5 ml per interval de rame). Această metodă funcționează numai atunci când este prezent puțin sau deloc puiet in stup, iar temperaturile sunt cuprinse între 2 și 12 ° C. Albinele trebuie să se afle in ghem pentru ca Acidul Oxalic să fie distribuit în mod corespunzător, altfel soluția nu va ajunge la fiecare albină și, prin urmare, va fi ineficientă. Această metodă funcționează excelent aici, în partea de sud-est, între Crăciun și Anul Nou, când este prezent puțin sau deloc puiet. De asemenea, un motiv pentru care folosesc această metodă pe propriile mele albine este ca funcționează, nu este dăunător atunci când este folosit corect și este rapid de aplicat; aproximativ una sau două minute pe familia de albine în funcție de numărul de rame. De asemenea, nu contează dacă este vorba de un roi sau un stup de dimensiuni complete,  dar, este evidenta reducerea dozei pentru coloniile mai mici.

Câteva cuvinte de precauție aici. În primul rând, folosiți soluția doar atunci când este facuta proaspăt și mai important, nu folosiți niciodată în familiile de albine înfometate. Albinele vor consuma amestecul, deoarece conține zahăr, iar acest lucru le poate provoca moartea.

Urmează metoda de vaporizare, care se folosește doar în familiile de albine aflate in aer liber. Și, orice faceți, nu inspirați vaporii! Înainte de a începe vaporizare, aprindeți un afumător și vedeți în ce direcție se mișcă fumul și stați întotdeauna impotriva vantului. Cel mai recomandat este sa folositi o masca profesionala pentur a evita orice risc.  Practic, utilizați un vaporizator, care este o baghetă metalică, cu o placă la un capăt și un cablu care se conectează la o baterie la celălalt capăt. Acidul oxalic este plasat pe placa metalică. Placa este apoi introdusa pe urdinisul stupului. Intrare și orice alte fisuri sunt apoi blocate, in timp ce vaporizatorul este introdus pentru a evita scurgerea vaporilor. Odată conectat la o baterie, căldura de pe placă face ca acele cristalele oxalice să se topească și să se transforme într-un gaz (sublim). Vaporii vor pătrunde în stup și când intră în contact cu acarienii, îi omoară. Fiecare vaporizator este diferit. Unele necesită doar câteva minute pentru a activa acidul, în timp ce altele durează puțin. Deoarece nu trebuie să deschideți familia de albine pentru a o trata, aceasta pare să fie cea mai ușoară dintre cele două metode de implementat, în special în zilele reci și ploioase. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe echipamente (baterie, sublimator, apă, prosoape și masca) și durează mai mult.

De asemenea, puteți pulveriza si roiurile. În ultimii ani, am urmat acest protocol pentru a ne asigura că începem proiectele noastre de cercetare cu albine fără acarieni. Odată ce albinele au ajuns, le-am așezat într-o locație rece și întunecată în laborator, timp de 24 de ore, pentru ca albinele să formeze un ghem. Cu câteva ore înainte de aplicarea soluției oxalice, pulverizăm albinele cu o soluție de zahăr 1: 1 pentru a le umple stomacul de miere și pentru a reduce ingestia următorului tratament oxalic. În continuare, amestecăm acidul oxalic într-o soluție de apă 1: 1 cu zahăr și aplicăm uniform soluția la albine.

De ce să folosești oxalic? Functioneaza. A fost folosit de ani buni în Europa. Conform numeroaselor studii, este eficient 90-99% la uciderea acarienilor cu o deteriorare minimă a albinelor și a puietului.

Picurarea sau vaporizarea funcționează mai bine? Un studiu recent realizat la Universitatea Sussex a examinat eficacitatea diferitelor doze și metode de aplicare asupra mortalității acarienilor și albinelor. Experimentul a fost implicat pe 110 stupi. Rezultatele au arătat că sublimarea (vaporizarea) a fost mult mai bună la reducerea populației de acarieni și nu a arătat nicio creștere a mortalității albinelor.


Este acidul oxalic perfect? Nu, funcționează doar pe acarienii care se ataseaza de albina adulta si acarienii care se târăsc pe rame. Acarienii care se reproduc sub celulele puietului nu sunt afectate de administrările oxalice, precum și de majoritatea altor produse miticide. Prin urmare, aplicațiile sunt cele mai eficiente atunci când nu este prezentă puietul. La întâlnirile apicultorilor, când vorbesc cu alții despre acest produs, am auzit că oamenii spun că aplică oxalice o dată pe săptămână timp de trei săptămâni în lunile de vară. Acest lucru nu este recomandabil, deoarece nu este foarte eficient și poate fi în detrimentul albinelor. Un studiu recent a investigat această abordare. Shearer Turton, apicultorul pe care l-am menționat anterior, a făcut un studiu în care a aplicat Acid Oxalic, de trei ori, la șapte zile distanță. El a luat probe înainte de studiu și apoi la câteva săptămâni după ce a avut loc sublimarea cu Aicd Oxalic. Am analizat probele din laboratorul nostru și, la început, această metodă părea să funcționeze. Încărcările  cu acarieni au scăzut considerabil, în special în comparație cu controalele avute in prealabil. Cu toate acestea, trei luni mai târziu am luat din nou probe, iar populațiile de acarieni au revenit, de două ori mai multe decât numărul inițial. Sperăm să înființăm un alt studiu anul viitor pentru a testa acest lucru în continuare, dar deocamdată nu recomandăm acest lucru ca un regim de tratament. Cu toate acestea, poate exista un mod de a trata în continuare în lunile de vară.

Cu câțiva ani în urmă, un grup de apicultori comerciali au venit din Italia pentru a afla despre gândacii mici din stup. Gândacii au trecut în sfârșit granița și fac ravagii, mai ales în regiunile sudice. În cadrul discuției noastre, am discutat și despre controlul Varroa și ce fac apicultorii în Italia. Ei au spus că au tratat de două ori pe an cu vapori de acid oxalic. Ei tratează o dată în timpul iernii, când familiile de albine sunt fara puiet, iar încă o dată la sfârșitul verii, după ce au indus o stare artificială de lipsa a puietului, izoland reginele timp de 21 de zile. La început, m-am gândit că asta este o problemă, dar, după ce am vorbit ceva mai mult, avea sens.

Italienii au explicat că până în august sau septembrie, culesurile de nectar s-au terminat, iar familiile de albine urmează să înceapă să producă albine de iarnă. Dacă populațiile de acarieni sunt mari, atunci încărcările de virus asociate care provoacă mortalitate pe timp de iarnă vor fi, de asemenea, mari. În plus, prin izolarea reginei, populația care necesita hrănire (de care nu mai este nevoie) scade mai repede și se conservă mai multe resurse de familie de albine (necesare supraviețuirii iernii). De ce să menținem albine care oricum trebuie inlocuite, care necesita consum mare de hrana cand oricum culesul s-a terminat? Un stup plin de albine mănâncă indiferent dacă exista de lucru sau nu. Așadar, întreruperea ciclului de puiet nu numai că doboară acarienii (și virusurile asociate) înainte ca albinele de iarnă să fie crescute, dar reduce și populațiile de albine. Mai puțini acarieni sunt egali cu o sănătate îmbunătățită, iar mai puține albine sunt egale cu un consum mai redus; ambele circumstanțe contribuie direct la supraviețuirea îmbunătățită pe timpul iernii. Puteți izola regina timp de 14 zile, eliberați-o și apoi tratați-o în ziua 21. În acest fel, toți acarienii aleargă în preajmă, fără protecția capacelei de ceară. Da, știu că este de treaba sa izolezi si apoi să eliberezi fiecare regină, dar gândește-te la banii și la munca pe care o va economisi in iarnă sau primăvara viitoare!

Acum revenim la programul nostru normal și la subiectul actual la îndemână: Acidul Oxalic și glicerina vegetală. După multe dezbateri cu EPA (Meredith Laws și Tom Steeger), USDA (David Epstein), USDA-ARS Bee Research Lab (Jay Evans), Randy Oliver, Geoff Williams și cu mine, am decis la o procedură pentru a testa Acidul Oxalic cu mâncarea. Glicerina vegetală de calitate folosind prosoape de bucatarie ca matricea noastră de livrare. Protocolul pe care l-am folosit este după cum urmează. Există patru grupuri de tratament, fiecare cu 50 de familii de albine / grup. Două dintre grupuri vor primi prosoapele cu amestec de Acid Oxalic la diferite concentrații; unul cu 12g și celălalt cu 18g. Prosoapele se aplică pe partile superioare din ramele de puiet. Celelalte două grupe sunt de control, unul cu prosoape imbibate in oxalic si glicerina iar in celelalte nu a fost aplicat nimic.


În iunie a acestui an, echipajul UGA Bee Lab împreună cu oamenii de la Universitatea Auburn au făcut o călătorie la Cordele, Georgia, unde se aflau familiile de albine ale lui Shearer Turton. Avea 200 de colonii plasate într-un câmp cu pepene verde de 200 de acri. Dacă pot elabora doar un minut. In Georgia de Sud, în iunie, pe un câmp deschis, în plin soare, poate fi devastator de cald. Oricum, ne-a luat trei zile pentru a număra, cântări, număra albine și puiet (evaluări de colonie), a colecta 300 de albine și a aplica prosoapele imbibate cu tratament. Efectuarea evaluărilor direct pe familiile de albine ne oferă albine începătoare și populații de puiet (pentru a testa dacă tratamentul are efecte dăunătoare asupra albinelor) și cele 300 de albine pe care le spălăm cu alcool pentru a ne oferi un număr de acarieni de la început (pentru a testa dacă produsul funcționează efectiv). După patru iulie, am călătorit înapoi la Cordele (unde era încă foarte cald) și am colectat aceleași date ca înainte, împreună cu% din prosoape scoase. În acest moment, am terminat doar să redăm aproximativ o ¼ din date, dar tendințele arată bine. Incarcarile cu acarieni sunt reduse în colonii cu prosoape cu Acid Oxalic. Dar, și acesta este un mare DAR, avem încă multe date de terminat de analizat. În plus, trebuie să obținem și numerele din încercările noastre din Nord (pe care le-am început în prima săptămână din august) înainte de a putea stabili clar dacă această metodă funcționează și nu este dificile pentru albinele, puietul și reginele noastre.


Luna viitoare, sper să avem datele completate din experimentul nostru de sud, dar nu vom avea datele încă din experimentul din nord. Să sperăm că acest lucru funcționează, ca într-adevăr funcționează, așa că noi, apicultorii, putem avea o metodă fiabilă de control al acarienilor care nu dăunează mediului, nu va fi absorbit de ceară, nu este daunator pentru albinele noastre, nu este costisitor și poate fi aplicat pe vreme caldă când alte tratamente pot cauza restricții de temperatură. 


Jennifer Berry - Cercetator sef la Laboratorul de cercetare al albinelor de la University of Georgia USA


Acid Oxalic Pudra 0.5 42%
Acid Oxalic Pudra 0.5 Tratamente apicole si stimulenti
Acid oxalic pudra 0.5kg Continut: Acid oxalic pulbere Prezentare:...
26,00 RON
15,00 RON
Acid Oxalic Pudra 99.6% 1kg - tratatment antivarooa albine 28%
Acid Oxalic Pudra 99.6% 1kg - tratatment antivarooa albine Tratamente apicole si stimulenti
Acid oxalic pudra 1 kg pentru tratare antivarooa la albine Continut:...
35,00 RON
25,00 RON
Acid Oxalic Solutie 3,5%
Acid Oxalic Solutie 3,5% Tratamente apicole si stimulenti
Acid oxalic Solutie 3, 5% Continut: Acid oxalic dehidrat - 3, 5%...
28,00 RON
stoc epuizat
Masca de gaz profesioala cu vizor panoramic P1240
Masca de gaz profesioala cu vizor panoramic P1240 Accesorii pentru aparate de tratament
Masca de gaze profesionala model P1240 este o masca certificata CE, clasa...
385,00 RON
OXALIKA Premium - Sublimator acid oxalic cu regulator de temperatura
OXALIKA Premium - Sublimator acid oxalic cu regulator de temperatura Ustensile pentru treatamente
OXALIKA Premium este un sublimator electric de ultima generatie , cu...
900,00 RON
Sublimator acid oxalic SUBLIMOX
Sublimator acid oxalic SUBLIMOX Ustensile pentru treatamente
SUBLIMOX Este un aparat folosit in tratamentul anti-varroa cu Acid...
1.650,00 RON

Taguri:

Comentarii