O proteina descoperita in laptisorul de matca cauzeaza reinnoirea celulelor stem la albine

O proteina descoperita in laptisorul de matca cauzeaza reinnoirea celulelor stem la albine

EXISTĂ O PROTEINĂ ÎN LAPTISORUL DE MATCA CARE CAUZEAZA CELULE STEM DE A SE REINNOI SINGURE. IN ACEST FEL REGINELE SUNT MAI MARI SI CONTIN MAI MULTE CELULE DECAT O ALBINA LUCRATOARE.


În interiorul stupului, toate femelele sunt la fel când sunt albine larvare. Apoi, o femelă este selectată ca albină regină și i se hrănește o dietă specială de laptisor de matca. Laptisorul de matca o ajuta  să devină albina regină. Celelalte femele au o dietă non-regală. Lăptișorul de matca este făcut de albinele muncitoare, cu scopul exclusiv de a dezvolta o regină. Drept urmare, reginele adulte sunt mai mari decât celelalte albine, trăiesc mai mult și sunt singurele fertile din stup.

Motivul este că celulele stem ale unei regine se pot reînnoi, dar ale albinei muncitoare nu pot. La fel cum celulele de păr sau de unghii se reînnoiesc și cresc din nou după ce au fost tăiate, celulele stem ale unei albine regine se auto-reînnoiesc.

Cercetătorii de la Stanford au descoperit că o proteină specială din lăptișorul de matcă este ceea ce provoacă acest lucru. La fel ca  o mașina de copiat a naturii, această proteină determină celulele stem ale reginei să facă multe copii. Și mai multe celule fac o regină mai mare.

Celulele stem din albinele larvare sunt gata să crească în diferite părți ale corpului, cum ar fi aripi adulte, antene și multe altele. Dar moleculele de proteine ​​din laptisorul de matca determină ca celulele stem ale unei albine regine să se multiplice, ducând la o dimensiune mai mare a corpului. Proteina care alimentează această reînnoire era necunoscută înainte de studiul Stanford.

De aici vine importanța critică a albinelor. Albinele melifere sunt singurul organism care poate crea laptisorul de matca - nu poate fi creat de oameni sau de mamifere.
„Am reușit să identificăm această moleculă analizând lăptișorul de matcă”, a spus dr. Kevin Wang de la Stanford. „Albina melifera este un organism fantastic pentru a studia acest lucru. Aceste larve de sex feminin încep la fel în ziua zero, dar sfârșesc cu diferențe de dimensiuni dramatice și de durată. Cum se întâmplă asta? "


Wang și echipa sa au vrut să afle. „Există o proteină în lăptișorul de matcă, care face ca celulele stem ale albinelor să se reînnoiască, iar acest lucru face ca albinele regine să fie mai mari și să conțină mai multe celule decât albinele muncitoare”, a spus Wang. Această proteină nu a fost niciodată observată la alte celule stem animale sau umane.

Într-o descoperire surprinzătoare, echipa lui Wang a descoperit că mamiferele și oamenii au o proteină oarecum similară, dar oamenii de știință nu au reușit până acum să o găsească. Și pare să fie prezent în orice „de la anghile până la oameni”, a spus Wang.

„Lăptișorul de matcă, în mod literal, activează genele pentru a crea o regină din orice ou fecundat, deci are sens că permite o pânză goală, ca să zic așa, pentru a face loc diferențierii celulare”, a explicat Geldert, alumna CLU. „În stup, albinele au o rețea incredibilă de comunicare și practici de imunitate care mențin stupul sănătos și funcționează eficient. Dacă putem înțelege mai bine această rețea și vom găsi zonele de suprapunere între speciile noastre și ale lor, cred că vom descoperi doar lucruri mai incredibile pe care albinele melifere sunt capabile să le facă. Acest lucru este foarte promițător atât pentru medicina umană, cât și pentru cea veterinară! ”

Munca lui Wang s-a inspirat din curiozitatea lui despre reputația antică a laptisorului de matca ca putere de întinerire. „În folclor, lăptișorul de matcă este ca un super-medicament, în special în Asia și Europa”, a spus Wang.


Lăptișorul de matcă  are de câteva secole o reputație de a avea calități din fântâna tinereții care îi păstrează pe utilizatori tineri și vibrați. Grecii antici precum Aristotel au crezut atât de îngrozitor că lăptișorul de matcă a crescut intelectul și puterea fizică încât a servit-o studenților săi. Împărații chinezi au considerat că are puteri asemănătoare cu Viagra. Faraonii egipteni au consumat laptisorul de matca pentru presupusele sale puteri de întinerire și a fost unul dintre secretele de frumusețe ale Cleopatrei. Propunătorii moderni continuă să-și ofere toate avantajele anti-îmbătrânire, în timp ce scepticii îl ignoră. Administrația SUA pentru Alimente și Droguri nu a aprobat-o niciodată ca fiind sigură. Au existat puține dovezi științifice care să susțină afirmațiile istorice care înconjoară laptisorul de matca. Utilitatea medicamentoasă a acestei substanțe asemănătoare lipiciului a fost dezbătută de secole și acum nu este probabil să provină din știința modernă.

„Descoperirile neașteptate vor înviora dezbaterile vechi de o mie de ani despre reputația care sfidează vârsta laptisorulul de matca”, a spus Wang. „Am furnizat dovezi științifice concrete conform cărora efectele  lăptișorului de matcă au o bază biologică.” Lăptișorul de matcă are o serie de componente diferite, dar echipa lui Wang a izolat „singura proteină care nu a mai fost văzută până acum”.


"Este fascinant", a spus el. „Am conectat ceva mitic la ceva real. Molecula pe care am identificat-o poate alimenta reînnoirea celulelor stem, poate fi folosită pentru a propaga celule stem noi sau pentru a reînnoi celulele adulte. "

Celulele stem umane, atunci când sunt utilizate în siguranță, pot repara părți ale corpului bolnave sau rănite, de la retine la pacienții orbi la plămâni la pacienții cu fibroză. Potențialul de tratament pentru o varietate de afecțiuni medicale este enorm. Mulțumită albinelor, oamenii de știință știu acum mai multe despre puterea de vindecare a celulelor stem - ghidați de modul în care laptisorul de matca alimentează albina regină, ceea ce se întâmplă zilnic în interiorul stupilor.


HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine HiveAlive™ este un...
595,00 RON
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
245,00 RON
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
65,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- STEJAR NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- STEJAR Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: STEJAR Gramaj: 0.4...
15,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PIN NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PIN Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: PIN Gramaj: 0.4 kg...
15,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PALISANDRU NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- PALISANDRU Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: PALISANDRU Gramaj:...
15,00 RON

Taguri:

Comentarii