Cea mai mare albina din lume redescoperita dupa 38 de ani in Indonezia

Cea mai mare albina din lume redescoperita dupa 38 de ani in Indonezia


Lunga cat degetul mare al unui adult, cu fălcile ca un gândac de padure și de patru ori mai mare decât o albină, albina uriașă Wallace nu este tocmai disparuta.

Dar după ce se temea ca a dusparut, timp de 38 de ani, cea mai mare albină din lume a fost redescoperită în viață pe insulele indoneziene din Moluca Nord.
O echipă de biologi  din America de Nord și Australia au găsit o singură albină uriașă Wallace (Megachile pluto) care trăiește în interiorul unui cuib de termită într-un copac, la mai mult de doi metri de la sol.

„A fost absolut uluitor să văd acest„ bulldog zburător ”al unei insecte despre care nu mai eram siguri că ma exista”, a spus Clay Bolt, un fotograf specialist care a obținut primele imagini ale speciei în viață. „Să văd de fapt cât de frumoasă și mare este specia în viață, să aud zgomotul aripilor sale uriașe care tremurau în timp ce zbura pe lângă capul meu, a fost doar incredibil.”

Albina uriașă - femela poate măsura aproape 4 cm lungime - a devenit cunoscută pentru prima dată științei în 1858 când exploratorul și naturalistul britanic Alfred Russel Wallace a descoperit-o pe insula tropicală indoneziană Bacan. El a descris albina feminină drept „o insectă mare, asemănătoare cu viespea neagră, cu fălcile imense ca un gândac de cerb”.

În ciuda mărimii sale, albina a rămas evazivă, nu stim aproape nimic din ceea ce privește ciclul de viață secret a femele si despre realizarea cuiburilor de rășină în interiorul movilelor de termită din copaci.
Albina nu a fost a mai fost vazuta de oamenii de știință până în 1981, când Adam Messer, un entomolog american, a redescoperit-o pe trei insule indoneziene. El a observat cum albina își folosea mandibulele uriașe pentru a aduna rășină și lemn pentru cuiburile sale rezistente la termite.Anul trecut s-a descoperit că un entomolog a colectat o singură femela în 1991, dar descoperirea sa nu a fost niciodată înregistrată într-o revistă științifică. De asemenea, anul trecut, un exemplar mort proaspăt colectat a fost observat pe un site de licitație online, dar redescoperirea unei femele vii ridică speranțe că pădurile din Indonezia încă păstrează această specie.

Habitatul albinelor este amenințat de defrișări masive agricole, iar dimensiunea și raritatea acesteia îl fac o țintă pentru colecționari. În prezent, nu există nicio protecție legală în ceea ce privește comercializarea albinelor uriașe Wallace.


Robin Moore, biolog conservator cu Global Wildlife Conservation, care conduce un program numit Căutarea speciilor pierdute, a spus: „Știm că punerea la cunoștință a acestei redescoperiri ar putea părea un risc mare, având în vedere cererea, dar realitatea este că Colecționarii fără scrupule știu deja că albina este acolo. ”

Moore a spus că este vital pentru conservaționistii să facă guvernul indonezian conștient de albine și a lua măsuri pentru a proteja specia și habitatul acesteia. „Făcând albinei un steag de renume mondial pentru conservare, suntem siguri că specia are un viitor mai luminos decât dacă am lăsa doar să fie colectată în liniște în uitare”, a spus el.


Produse adaugate recente

HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine HiveAlive™ este un...
595,00 RON
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
245,00 RON
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
65,00 RON


Taguri:

Comentarii