Ce s-ar intampla daca toate insectele de pe Pamant ar disparea?

Ce s-ar intampla daca toate insectele de pe Pamant ar disparea?

Insectele sunt importante pentru supraviețuirea generațiilor noastre viitoare.


Insectele contribuie cu aproximativ 57 de miliarde de dolari la economia SUA.
Multe animale se bazează pe insecte ca sursă primară de hrană, iar dacă insectele ar dispărea, întreaga pânză alimentară ar fi în dezordine.
Populațiile de insecte a scăzut deja cu peste 75% în Germania.


O lume fără insecte.

Imaginează-ți sa mergi la camping fara nici un fel de insecta sa te deranjeze. Sau picnicuri fără furnici. Sau sa te plimi intr-o noapte de vara fără sa te deranjeze țânțarii. Pentru mulți, acest lucru sună ca o utopie finală. Dar ceea ce poate ei nu știu este că, fără insecte, este posibil să nu putem participa la aceste activități.

Deși insectele sunt considerate dăunători de o mulțime de oameni, acestea sunt esențiale pentru viața noastră de zi cu zi și, în final, pentru supraviețuirea noastră. Și iată de ce.Ce sunt insectele?


Conform Encyclopedia Britannica, corpul unei insecte este împărțit în trei părți: capul, toracele și abdomenul. Astfel, păianjenii, căpușele și centipedele, de exemplu, nu sunt considerate insecte.


Potrivit Smithsonianului, numărul insectelor din lume variază de la două milioane până la 30 de milioane. S-ar putea să existe aproximativ 1018 insecte vii la un moment dat.

Impact asupra economiei și medicinii


Deși insectele sunt creaturi minuscule, ele contribuie în mare parte la economia planetei. Conform National Geographic, insectele contribuie cu aproximativ 57 de miliarde de dolari la economie. O mare parte din acești bani provin din viața sălbatică pe care o consumăm, multe dintre ele depind de insecte pentru hrană. Restul provine de la combaterea dăunătorilor, polenizare și îngroparea bălegarului.


De asemenea, insectele joacă un rol important în medicină. De exemplu, mierea din albine este folosită pentru a trata arsurile și afecțiunile pielii, veninul de viespe brazilian poate ucide celulele canceroase, iar larvele sunt folosite în terapia cu larve pentru a trata rănile care nu se vindecă.

Fără insecte, economia este afectată, iar lumea nu ar avea acces la un tratament atât de necesar pentru boli.


Rolul în descompunere și sănătatea solului


Insectele joacă un rol important în descompunerea și reciclarea materiei organice. Acestea accelerează procesul în timp ce creează un strat de „humus”, care este material organic care conține nutrienți esențiali pentru un sol sănătos.

Alte insecte ajută cu aerarea solului, un proces care permite solului și plantelor să respire. Aceste insecte se îngroapă în sol, creând găuri care permit apei, oxigenului și altor nutrienți să ajungă la rădăcinile plantelor. Fecalele insectelor, cunoscute și sub numele de „frass”, sunt o formă naturală de compost. Un gandac, de exemplu, eliberează azot prin fecalele sale. Azotul este esențial pentru creșterea plantelor.


Insectele joacă un rol major în descompunerea materiei organice.


De asemenea, insectele facilitează descompunerea deșeurilor de animale. Gândacii de bălegar se hrănesc cu materialul lichefiat din materiile fecale și împiedică să crească pe el paraziți nocivi. Odată terminat, îngropă bălegarul și își depun ouăle în interior. Acest act aera și eliberează nutrienți în sol.


Dacă nu ar exista insecte care să îndeplinească aceste acțiuni, lumea ar avea o mulțime de plante și animale moarte situate în jur, pădurile ar fi inerite, iar deșeurile de animale ar fi peste tot. Dar cel mai rău scenariu pentru viața de pe Pământ fără insecte este dispariția totală.


Fără polenizare și o rețea de alimente rupte


Odată ce insectele dispar de pe Pământ, toată viața ar fi dispărut în mai puțin de un secol. Creaturi vii ar muri de foame. Aproximativ 80% dintre plante sunt angiosperme (sau plante cu flori) care se bazează pe polenizare. Polenizarea este procesul prin care se reproduc plantele, rezultând producerea de semințe care vor crește în noi plante.


Albinele sunt agenți polenizați importanți.


Albinele, fluturii, gândacii și țânțarii, pentru a numi câteva, sunt polenizatori de plante care transferă polenul de la o plantă la alta pentru a permite producerea fertilizării. Majoritatea dietei umane, aproximativ 50 până la 90%, provin din plante cu flori. Acestea includ mere, porumb și broccoli. Aceste plante sunt mâncate și de animalele pe care le consumăm, precum puii și vacile.


Insectele nu sunt singurele polenizatoare de pe Pământ. Unele animale acționează, de asemenea, ca polenizatori, iar unele plante se bazează pe vânt pentru polenizare. Cu toate acestea, aproximativ 75% din culturile utilizate pentru alimente depind de polenizarea insectelor. Dacă nu ar exista polenizatori de insecte, multe dintre fructele și legumele pe care le mănâncă oamenii ar dispărea. Este posibil să putem găsi o soluție alternativă, cum ar fi polenizarea manuală sau polenizatorii robotici, dar costurile ar fi prea costisitoare.


De asemenea, dacă insectele ar dispărea complet, întreaga pânză alimentară ar fi în dezordine. Există multe animale ale căror diete constau în cea mai mare parte din insecte. Astfel de animale includ furnicarul, armadillo, gecko, lilieci și altii. Dacă insectele ar dispărea din dietele acestor animale, multe nu ar supraviețui, dar unele se pot orienta către surse alternative de hrană, cum ar fi fructe sau plante.


Cu toate acestea, fără polenizatori, multe dintre aceste plante nu s-ar putea reproduce și multe dintre ele ar muri. Cu o altă sursă de hrană dispărută, animalele care se bazează pe fructe și plante pentru hrană în curând vor muri de foame.  Apoi, animalele carnivore care mănâncă alte animale ar muri de foame. Acest efect de unda ar ajunge în curând la oameni.


Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cel puțin două miliarde de oameni consumă insecte în întreaga lume. Fără insecte, oamenii ar pierde o altă sursă de hrană. Până la sfârșit, nu ar mai rămâne nimic pentru animale și oameni să mănânce.


Populația insectelor în declin


Conform unui articol din The Guardian, peste 40% din speciile de insecte sunt în scădere, aproximativ o treime fiind pe cale de dispariție. Abundența insectelor în Germania a scăzut cu peste 75% în 27 de ani. Biomasa de insecte din Puerto Rico a scăzut de la 10 la 60 de ori din anii '70.


Oamenii de știință cred că pierderea habitatului, utilizarea insecticidelor și schimbările climatice joacă un rol în declinul insectelor. Un studiu recent a descoperit că pierderea de habitat cauzată de transformarea terenurilor în agricultură intensivă este unul dintre principalele motive pentru declinul insectelor.
Insecticidele ucid insectele, dar le pot ucide și pe cele care sunt benefice pentru agricultură. Insecticidele specifice, precum neonicotinoizii, au fost legate de scăderea la nivel mondial a albinelor.


Insectele sunt sensibile la schimbările de mediu. Un studiu publicat în Global Change Biology a descoperit că insectele nu vor putea scăpa de efectele schimbărilor climatice. Aceasta susține că schimbarea climatului ar face ca insectele să devină sincronizate cu lumea naturală, având astfel consecințe masive. Un raport a descoperit că dacă temperaturile globale s-ar limita la o creștere de 1,5 grade Celsius, doar 6% din insecte ar fi afectate. Cu toate acestea, dacă temperaturile cresc până la 3,2 grade Celsius peste medie, 49% dintre insecte ar putea pierde mai mult de jumătate din intervalele lor geografice.

Cupula (botca) - Nicot 40%
Cupula (botca) - Nicot Transvazare larve
Cupulele se montează în celulele cutiei Nicot care nu au fund pentru a fi...
0,30 RON
0,18 RON
Capac pentru borcane de 30 de ml - AURIU 16%
Capac pentru borcane de 30 de ml - AURIU Capace pentru borcane si sticle
Capac pentru borcanele de laptisor de matca, marturii sau miere de 30 de...
0,30 RON
0,25 RON
Capac pentru borcane de 30 de ml - NEGRU 16%
Capac pentru borcane de 30 de ml - NEGRU Capace pentru borcane si sticle
Capac pentru borcanele de laptisor de matca, marturii sau miere de 30 de...
0,30 RON
0,25 RON
stoc epuizat
Coltar 37%
Coltar Coltare, manere, agrafe, suporti pentru stupi
Coltar pentru prinderea corpurilor si a fundurilor.
0,80 RON
0,50 RON
Port cupula (suport de botci) - Turcia 16%
Port cupula (suport de botci) - Turcia Transvazare larve
Port cupula (suport de botci) - Basaricilik - Turcia În portcupulă se...
0,60 RON
0,50 RON
Capac pentru borcane de 50 ml si 60 ml aluminiu 12%
Capac pentru borcane de 50 ml si 60 ml aluminiu Capace pentru borcane si sticle
Capac pentru borcanele de laptisor de matca, marturii sau miere de 50 ml...
0,80 RON
0,70 RON

Taguri:

Comentarii