Albinele nu pot practica distanțarea socială, așa că rămân sănătoase una langa alta lucrând împreună

Albinele nu pot practica distanțarea socială, așa că rămân sănătoase una langa alta lucrând împreună

Deoarece, dupa cum se stie, multe tari se lupta pentru a controla transmisia COVID-19, o provocare este limitarea răspândirii în rândul persoanelor care locuiesc în zone apropiate. Distanțarea socială poate fi dificilă în locuri precum aziluri de bătrâni, apartamente, cămine universitare și locuințe pentru lucrători migranți.

Deși albinele trăiesc în condiții care nu favorizează distanțarea socială, ele au dezvoltat modalități unice de a face față bolilor, lucrând colectiv pentru a menține sănătatea coloniei.



Viața in aglomeratie
Albinele, ca și oamenii, sunt organisme extrem de sociale. O colonie de albine este o metropolă plină de viață formată din mii de indivizi.

Trei „tipuri” de albine împărtășesc spațiu în interiorul coloniei. Regina, care este singura femelă reproductivă, depune ouă. Trantorii, albinele masculine, părăsesc stupul pentru a se împerechea cu mătci din alte colonii. Muncitorii - femele sterile - alcătuiesc cea mai mare parte a coloniei și fac toată munca nereproductivă. Ei construiesc fagurii de ceară, colectează și aduc înapoi mâncare, au grija de albina tanara si multe altele. 


Membrii unei colonii funcționează atât de bine împreună încât colonia poate fi denumită „superorganism” - o comunitate extrem de conectată care funcționează ca o singură ființă.

A fi social are multe beneficii: întrebați orice părinte singur cât de util ar fi chiar acum să trăiți într-o comunitate care oferă îngrijire cooperativă pentru copii! Dar impune și costuri - în special, răspândirea bolilor. În interiorul stupului, albinele muncitoare își transferă nectarul între ele, schimbând în esență ingredientul esențial pentru miere. Merg una peste alta și se lovesc de alții tot timpul.



Mai mult, oamenii țin multe colonii de albine una lângă alta în scopuri agricole. Acest lucru creează „orașe” nenaturale, dens populate, ale acestor superorganisme, unde dăunătorii și bolile se pot răspândi în mod repetat.

Imunitatea socială


La fel ca oamenii, albinele lucrătoare individuale au sisteme imune care recunosc agenții patogeni invadatori și luptă pentru a scăpa de ele. Cu toate acestea, există unele clase de agenți patogeni pe care sistemul imunitar al albinelor nu pare să le recunoască. Albinele au nevoie astfel de o tactică diferită pentru a le lupta.

Pentru aceste amenințări, albinele de miere apără colonia prin imunitate socială - un efort de comportament cooperat de multe albine pentru a proteja colonia în ansamblu. De exemplu, albinele muncitoare elimină tinerii bolnavi și morți din colonie, reducând probabilitatea de a transmite infecții altor albine.

Albinele muncitoare îmbracă și stupul cu o substanță antimicrobiană numită propolis, realizată din rășină vegetală pe care o colectează și o amestecă cu ceară și enzime. Aplicat pe pereții stupului și între crăpături, acest „adeziv al albinelor” ucide diferite tipuri de agenți patogeni, inclusiv bacteria care provoacă o temută boală a albinelor numită Loca Americana.

Un alt agent patogen, ciuperca Ascosphaera apis, cauzează o boală a albinei cunoscută sub numele de Puiet Varos. Deoarece ciuperca este sensibilă la căldură, aceasta nu afectează de obicei un stup puternic de albine, care își menține propria temperatură undeva între 32 si 36 de grade celsius. Dar când o colonie este mică sau temperatura exterioară este rece, ca într-o primăvară, puietul varos poate deveni o problemă.



Agenții patogeni ai ciupercii Ascosphaera apis, afectează albinele tinere sau larvele, care se infectează atunci când sunt hrănite cu spori din alimente infectate. Se află latent în intestinul larveli, așteptând ca temperatura să scadă sub 32 de grade C. Dacă se întâmplă acest lucru, agentul patogen crește în interiorul stomacului larvelor și, în cele din urmă, ucide albina tânără, transformându-l într-o mumie albă ca de cretă.

Când este detectat acest agent patogen, albinele lucrătoare protejează tinerii vulnerabili prin contractarea acelor parti din muschi folositi la zbor pentru a genera căldură. Acest lucru crește temperatura din zona fagurelui cu puiet al stupului suficient pentru a ucide agentul patogen. (Albinele folosesc căldura din mai multe motive: pentru a optimiza dezvoltarea descendenților, pentru a combate agenții patogeni și chiar pentru a „coace” viespile care pot invada colonia.)

Coloniile mai mari au generat cu succes o temperatura mare la nivel de colonie pentru a combate boala. Coloniile mai mici s-au luptat, dar albinele individuale din coloniile mai mici au lucrat mai mult pentru a crește temperatura decât cele din coloniile mai mari. Chiar dacă nu reușesc, albinele nu se prăbușesc prin oboseală febrilă, abandonând lupta.

În stup, sănătatea publică este pentru toată lumea


La fel ca in coloniile de albine din câmpurile agricole, mulți oameni trăiesc în condiții extrem de dense, ceea ce a fost si este deosebit de problematic în timpul pandemiei COVID-19. Scopul distanțării sociale este să acționăm ca și cum am trăi în densități mai mici purtând măști, ținându-ne la cel puțin 2 metri distanță de ceilalți și permitând mai puțini oameni în magazine.

Datele de la începutul pandemiei arată că distanțarea socială încetinea răspândirea virusului. Dar apoi oamenii au devenit obosiți. Până în vară, mulți oameni nu mai erau distanțați social sau purtau măști; în medie, indivizii făceau mai puțin pentru a încetini răspândirea virusului decât în ​​aprilie. Media de cinci zile a noilor cazuri din SUA a crescut de la mai puțin de 10.000 la începutul lunii mai la peste 55.000 până la sfârșitul lunii iulie.

Deși albinele nu pot purta măști sau distanță socială, fiecare lucrător contribuie la sănătatea publică a coloniei. Și toți urmează aceleași practici.

De asemenea, excelează în luarea deciziilor de grup. De exemplu, când vine timpul să alegeți o casă nouă, o albină lucrătoare care a verificat un nou loc de cuib dansează pentru a o promova la alte albine. Cu cât locatia este mai potrivita, cu atât va lucra mai mult și mai greu pentru a-i convinge pe ceilalți.

Dacă alții își exprimă acordul - prin dans, desigur - colonia se mută în noul loc de cuib. Dacă albinele nu sunt de acord, acel dans specific se oprește, opțiunea respectivă nu mai este în favoare și căutarea continuă. În acest fel, doar un grup de susținători informați poate câștiga ziua.

Gratie Hanneman Romania sectioneata pentru ramele port-botci NOU
Gratie Hanneman Romania sectioneata pentru ramele port-botci Gratii Hanneman
Gratie Hanneman sectionata pentru ramele port-botci Ramele port botci...
6,00 RON
Gratie Hanneman Nicot sectioneata pentru ramele port-botci NOU
Gratie Hanneman Nicot sectioneata pentru ramele port-botci Gratii Hanneman
Gratie Hanneman sectionata pentru ramele port-botci Ramele port botci...
7,00 RON
Bluza apicola tip hanorac cu masca detasabila si plasa din sarma NOU
Bluza apicola tip hanorac cu masca detasabila si plasa din sarma Bluze si hanorace apicole
Bluza apicola tip hanorac cu masca detasabila si plasa din sarma Sistemul...
110,00 RON
Combinezon apicol din bumbac cu masca cu plasa metalica NOU
Combinezon apicol din bumbac cu masca cu plasa metalica Combinezoane si costume apicole
Combinezon apicol din bumbac 100%, cu masca detasabila de plasa metalica....
135,00 RON
Cresterea Albinelor in stupi orizontalin - Paul si Gilles Fert Editura M.A.S.T NOU
Cresterea Albinelor in stupi orizontalin - Paul si Gilles Fert Editura M.A.S.T CARTI APICULTURA
Stupul orizontal isi are originea in vremurile cand, in apicultura, se...
18,00 RON
Combinezon apicol roz pentru copii cu masca Lyson NOU
Combinezon apicol roz pentru copii cu masca Lyson Combinezoane si costume apicole
Combinezon apicol pentru copii cu masca Lyson Pentru inaltimile: 116...
212,00 RON
Bluza apicola cu masca din bumbac tip camuflaj Lyson NOU
Bluza apicola cu masca din bumbac tip camuflaj Lyson Bluze si hanorace apicole
Bluza apicola cu masca din bumbac tip camuflaj Lyson Echipamentul este...
210,00 RON
Butelie gaz cu valva, 220 g pentru apratele de tratat Fogger Anel NOU
Butelie gaz cu valva, 220 g pentru apratele de tratat Fogger Anel Accesorii pentru aparate de tratament
Butelie gaz cu valva, 220 g pentru apratele de tratat Fogger Anel ( vezi...
28,00 RON
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive 2 litri - Supliment Nutritiv pentru Albine HiveAlive™ este un...
595,00 RON
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 500 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
245,00 RON
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine NOU
HiveAlive 100 ml - Supliment Nutritiv pentru Albine Tratamente apicole si stimulenti
HiveAlive™ este un supliment nutritiv pentru albine care ajută la...
65,00 RON
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- STEJAR NOU
Chit colorat pentru reparat stupii 0.4 kg- STEJAR Vopsea pentru stupi
CHIT COLORAT PENTRU LEMN - PE BAZA DE APA - Culoare: STEJAR Gramaj: 0.4...
15,00 RON


Taguri:

Comentarii